'Türkiye 800 Müslüman Kardeşler üyesine vatandaşlık verdi' iddiası

'Türkiye 800 Müslüman Kardeşler üyesine vatandaşlık verdi' iddiası
Lübnan'da yayımlanan Al-Akhbar gazetesi Türkiye'yle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı.

Yavuz ÖZCAN


Pasaportlarını yenileyemedikleri ve yeni pasaport elde edemedikleri için hareket edemez hale gelen Müslüman Kardeşler üyelerinden lider kadrosu ve gençlik yapılanmasından 800 kişiye, Türkiye vatandaşlığı verildiği iddia edildi.

Lübnan Al-Akhbar gazetesine konuşan Müslüman Kardeşler hareketi yetkilisi, bir komite kurduklarını, vatandaşlık almak isteyenlerin bu komiteye başvurduğunu ve bu komiteye sunulan başvuruların Türkiye makamlarına iletildiğini söyledi. 

Akhbar gazetesine göre İstanbul’da yaşayan bu yetkiliye göre şu ana kadar Müslüman Kardeşler'in lider kadrosundan ve Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’den kaçan gençlerden toplamda 800 kişi Türkiye vatandaşlığı aldı. Akhbar gazetesi, vatandaşlık alan İhvan üyelerinin seçme ve seçilme dahil tüm haklardan yararlandıklarını iddia etti.

Vatandaş olduktan sonra AKP’ye üye olmayı, önce yerel ve sonra genel seçimlerde aday olmayı ciddi şekilde düşünen üyelerinin olduğunu aktaran Müslüman Kardeşler yetkilisine göre bu isimler Mursi döneminde de Mısır parlamentosunda vekillik yaptı.

Akhbar gazetesinin iddiasına göre Türkiye hükümeti "İnterpol ile çalışan ve Müslüman Kardeşler üyelerinin peşinde olan Sisi’den kaçanlara güvenli bir sığınak" sunuyor. Sisi yönetiminden kaçarken 2019 şubatında Atatürk Havalimanı'nda yakalanıp sınır dışı edilen Mısırlı genç Muhammed Abdulminim’in başına gelenlerin, bu adımların atılmasını hızlandırdığı iddialar arasında.

Bir diğer Müslüman Kardeşler yetkilisine göre örgüt üyelerine vatandaşlık verilmesi, ikiye bölünen Müslüman Kardeşler içerisinde tartışmalara yol açtı. Akhbar gazetesine göre Kriz Ofisi ve geleneksel Müslüman Kardeşler hareketi kanadı şeklinde ikiye bölünen örgütten bazı isimler "Hepimiz aynı sorunları yaşıyoruz ama Ankara bir kanadı diğerine tercih ediyor" diyor. 

'SUDAN İSTİHBARATI EŞLİK ETTİ' İDDİASI

Akhbar gazetesi, Sudan’a kaçan Müslüman Kardeşler üyeleri ile ilgili de başka bir iddiada bulundu. Gazetenin haberine göre Mısır’dan kaçıp Sudan’da Ömer El-Beşir’e sığınan örgüt üyeleri, Ömer El-Beşir’in devrilmesinin ardından benzer sorunlarla karşı karşıya kalacaktı. 

2 ay önce Sudan’dan İstanbul’a kaçan örgüt üyelerinden bir isim Akhbar gazetesine şunları söyledi: 

"Ankara, onlarca İhvan üyesinin Sudan’dan İstanbul’a güvenli varışını temin etti. Türkiyeliler, İhvan’ın önerisiyle Sudan makamları ile iletişime geçti ve Sudan’dan kaçmak isteyen İhvan üyelerine nizami bir şekilde Sudan pasaportu verildi. Sudan istihbaratından yetkililer bu yolculukta İhvan üyelerine eşlik etti ve İhvan üyeleri Türkiye topraklarına giriş yaptıklarında yetkililer pasaportları alıp Sudan’a geri gittiler." 

Öne Çıkanlar