'Türkiye, Pakistan'a dönüşüyor'

'Türkiye, Pakistan'a dönüşüyor'
Bloomberg View yazarı Eli Lake, ABD'nin eski büyükelçileriyle yaptığı görüşmelere dayanarak kaleme aldığı yazısında Erdoğan'a sert eleştiriler yöneltti.

ARTI GERÇEK- Uluslararası medya kuruluşu Bloomberg'in 'Bloomberg View' sitesinde yayınlanan Eli Lake imzalı makalede 'Türkiye'nin Pakistan'a dönüştüğü' belirtildi. Lake, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu anda yapacağı hiç bir şeyin Batı’da oluşan bu algıyı değiştirmeyeceğini savundu.

Eli Lake, ABD'nin eski büyükelçileriyle yaptığı görüşmelere dayanarak kaleme aldığı 'Türkiye Pakistan'a dönüşüyor' başlıklı yazısında "Erdoğan içerde hem de dışarıda yapılan barışçıl protestoları bastırdı, gazeteleri kapattı, Amerikan askerlerini tehdit etti ve Kürtleri ‘şamar oğlanına' dönüştürdü" değerlendirmesinde bulundu. Lake'e göre, Erdoğan'ın Kahramanmaraş'taki mitingde kendisini izleyen küçük kız çocuğunu kürsüye çıkartıp "şehit olursa inşallah bayrağı da örtecekler" sözleri ile daha da ileriye gitmeyi başardı.

"Biz bu gibi çocuk istismarlarını Hizbullah ya da Hamas gibi daha radikallerden duymayı bekleriz. Oysaki Erdoğan, NATO müttefiki bir ülkenin lideri" diye yazan Lake'in makalesinin bir bölümü şöyle:

"Türkiye giderek Pakistan’a benzemeye başladı. Pakistan'da da sürekli olarak devlet üzerindeki askeri vesayet eli ile kurumlar İslamileştirildi ki bu durum Amerika ve Batılı değerler ile çatışmaları da beraberinde getirdi. Emin olabiliriz ki Türkiye henüz bu noktaya ulaşmadı. Türklerin büyük çoğunluğu hala en nihayetinde Avrupa Birliği'ne üye olmayı istiyor. Türk ekonomisi Pakistan ekonomisinden daha güçlü, bankalarına güven daha fazla. Pakistan’da olan durumdan farklı olarak  toplumun İslamileştirilmesi asker tarafından değil, seçimle iktidara gelen Erdoğan tarafından yapılıyor. 

"Pakistan'nın eski ABD büyükelçisi ve gazateci Hussein Haqqani'ye göre, Erdoğan Pakistan modelini takip ediyor ancak daha rahatsız edici şekilde. Pakistan'da ordu eli ile kökten İslamcılığının en yakın tanıklarından Haqqani'den gelince bu yorum daha da önem kazanıyor. Kendisi ile yapılan bir röportajta Haqqani, şöyle diyor:

'Erdoğan’ın yaklaşımı 1978 ve 1988 askeri diktatör Muhammad Zia-ul-Haq'ı (Ziya ül Hak) andırıyor. Haq gibi Erdoğan da toplumun daha da İslamileşmesi için yasal ve sosyal reformlar yaptı. Ocak ayında açıklanan yeni plana göre hükümet İmam Hatiplere daha fazla kaynak akatarılacağını aktardı. 

Erdoğan Pakisyan modeli olan sert ulusalcılık ile dindarlığı bir araya getirdi.  Haq, İslami kuralların uygulanmasını emrediyordu. Anayasa bu yönde değiştiriliyor. Bir yandan kendi varlığını sağlamlaştırıken bir yandan da kendisine muhalafet eden akademi ve bilim dünyasını ötekileştiriyordu. Erdoğan da aynısını yapmayı deniyor.'

"ABD'nin eski Ankara Büyükelçilerinden Eric Edelman bana geçen hafta şöyle söyledi: 'Türkiye henüz Pakistan‘a dönüşmedi ancak Erdoğan bu şekilde devam ederse gidişat onu gösteriyor.' Bu durum Washington için ciddi bir sorun. Yakın zamana kadar Türkiye'ye çokta sert bir tepki verilmediği görülüyor. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Ankara ile Afrin'i görüştü. Bunun gibi kısa vadeli planların düşünülmesi anlaşılabilir bir durum. Ankara'nın felakete dönüşme yolunda ilerleyen politkasını doğrudan işaret etmiyor. Burada önemli olan Erdoğan. En nihayetinde Erdoğan için bazı sınırların belirlenmesi ve bunların aşılması durumunda ilişkilerin bu şelikde devam etmeyeceğinin gösterilmesi. En iyi başlangıç noktası da Erdoğan’a Amerikan askerlerini tehdit edip durmamasının söylenmesi olacak."

 

Öne Çıkanlar