'Türkün gücünü göreceksiniz’ denilen işçilere 28’er yıl hapis cezası

'Türkün gücünü göreceksiniz’ denilen işçilere 28’er yıl hapis cezası
'Türk'ün gücünü göreceksiniz' sözleriyle hafızalara kazınan Yüksekova’daki polis işkencesinde yüzükoyun yere yatırılan işçilerden Mehmet Gezen ve İlyas Yorgun’un duruşması görüldü.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde Selahattin Eyyubi Havalimanı'nın yanında bulunan özel bir şantiyeye 5 Ağustos 2015 tarihinde baskın düzenleyen özel harekat timleri, işçilere toplu gözaltı yapmıştı. Yüzükoyun yere yatırılan işçilere "Ne yaptı lan bu devlet size! Türk'ün gücünü göreceksiniz!" sözleriyle sözlü ve fiziki işkence uygulandığına dair görüntüler ortaya çıkmıştı. Daha sonra gözaltına alınan 52 işçiden 4'ü tutuklanmıştı.
 
İşçiler hakkında açılan davanın ilk duruşmasında şantiye formeni Kemal Yeklitaş ve rok operatörü Burhan Gülcan serbest bırakılırken, işçi Metin Gezen ve İlyas Yorgun’un tutukluluğuna devam kararı verilmişti. İddiaya ilişkin somut delil olmaması, duruşmada dinlenen polislerin ilk verdiği beyan, olay tutanakları ile mahkeme huzurunda verdikleri ifade birbiriyle çelişti. Buna rağmen 18 Ocak 2019 tarihinde görülen davanın karar duruşmasında, Gezen ve Yorgun'a "Örgüte üye olmak" ve "Nitelikli bakımdan silah ve mühimmat alınması, taşınması ve bulundurulması" iddiasıyla 28'er yıl hapis cezası verildi. 
 
GERÇEKLER DİHA'NIN HABERİYLE AÇIĞA ÇIKMIŞTI
 
Şantiyeye 5 Ağustos 2015 özel harekat polisleri tarafından yapılan baskına ilişkin açıklama yapan Hakkari Valiliği şantiyeden mühimmat ele geçirildiğini iddia etmişti. Olaya ilişkin tüm gerçekler ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) tarafından yayınlanan görüntülerle ortaya çıkmıştı. Kamera kayıtlarında polislerin silahları dışında tek bir silah bulunmazken yapılan işkencenin boyutları gözler önüne serilmişti. 
 
'TÜRKÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİNİZ!'
 
Baskının başından itibaren görüntülerde bir özel harekat timinin "Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünü göreceksiniz! Hepinizi tanıyorum ben. Kim ki hainlik yapıyor, kim ki ihanet yapıyor, karşılığını görecek! Görecek karşılığını! Ne yaptı lan size bu devlet? Ne yaptı devlet size? Hepiniz hepiniz karşılığını görecektir. Türkün gücünü göreceksiniz. Tamam mı?" diyerek işçilere tehditler savurduğu görülmüştü. 
 

POLİSLERİN BEYANLARI ÇELİŞTİ
 
İşçilere dair açılan davanın ilk duruşmasında polisler, olay gününe ilişkin verdikleri ilk beyanlar ile çelişen ifadeler vermişti. "176766" ve "366475" sicil numaralı polis memurları, ilk beyanlarında "Kemal, Burhan ve Metin ile beraber 06 GG 186 plakalı aracın bagajını kapatmaya çalıştıkların" söylemişti. Ancak duruşmada "366475" sicil numaralı polis verdiği ikinci beyanında, "Aracın bagajını direkt biz açtık. Diğerlerinin aracın bagajını kapatması gibi bir eylemi olmadı" demiş, olay ardından Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne komiser olarak terfi ettirilen "176766" sicil numaralı polis de "Aracın yanında 3 kişi vardı" demişti.
 
POLİS: VERİLEN TUTANAĞI İMZALADIM

 
"371326" sicil numaralı polis ise "Benim aracın yanında bulunduğum süre içerisinde aracın yanında bulunan kişiler tarafından aracın bagajının kapatılması, örtülmesi gibi bir şey görmedim. Aracın yanına gelen üçüncü, dördüncü kişileri görmedim. Aracın yanında iki kişi vardı" diyerek diğer polisle çelişmişti. "363405" sicil numaralı polis ise "Olay yerine gittiğimiz için polisler arasında geçen konuşmalar, ekibin anlattığı gibi geçildi. Ben de imzaladım" diyerek olayın bir başka boyutunu ortaya çıkartmıştı.  
 
Polislerin çelişkili ifadelerine ve somut delil bulunmamasına rağmen ceza verilen Metin Gezen, yaşadıklarını aktaran bir mektup kaleme aldı. Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde kaldığını aynı dosyadan tutuklu bulunan İlyas Yorgun'un da Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Cezaevi'nde kaldığını belirten Gezen, karar duruşması için geçici olarak Van'a getirildiklerini belirtti. 
 
İŞÇİLERE YÖNELİK İŞKENCEYE DAİR SORUŞTURMADA İLERLEME YOK
 
Şantiyede gözaltına alındıktan sonra tutuklandıklarını hatırlatan Gezen mektubunda, "Gözaltı esnasında bizleri yüz üstü yere yatırıp, hakaret tehdit ve işkence etmişlerdi. Bu olay basına da yansıdı. 'Türkün Gücünü Göreceksiniz' olayından bahsediyorum. O zaman ki görüntülerde haberlere yansıdı. Yaklaşık 2 ay boyunca gündemde yer aldı. İşkence ile ilgili darp raporlarımız da mevcut bunun için ayrı soruşturma başlatıldı. Fakat işkence ile ilgili soruşturma henüz sonuçlanmadı. Akıbeti hakkında bilgi istememize rağmen hiçbir bilgi verilmiyor" ifadelerine yer verdi. 
 

Kendilerine uygulanan işkenceye ilişkin soruşturma sonuçlanmasa da yargılandığı davanın aleyhlerinde sonuçlandığını belirten Gezen, "18 Ocak 2019’da Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmamızda bana ve İlyas Yorgun arkadaşa 28’er yıl ceza verdiler. Dosyada hiçbir somut delil olmamasına rağmen ceza aldık. Mahkeme heyeti de 'size Türkün gücünü az göstermişler asıl Türkün gücünü şimdi göreceksiniz' havasındaydı. Ayrıca bana ve İlyas arkadaşa olumsuz davranışlar ve mahkemeye saygısızlık yaptığımız gerekçesiyle ceza indirimi yapılmadı. Aksine cezamız arttırıldı. Yani dosyaya önyargılı ve tepkisel bir yaklaşımları vardı. Hakkımızda 'örgüte üye olmaktan' dosya açılmıştı fakat en üst düzeyde ceza verdiler. Tabii onların bir gerçekliğidir. Şaşırmadık" ifadelerine yer verdi.  
 
SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE ELEŞTİRİ
 
Olaya ilişkin baskın görüntülerinin ilk yayınlandığı dönemde birçok sivil toplum örgütü, sendika, hukuk ve meslek odalarının konuya dair açıklama yaparak "Olayın takipçisi olacağız" dediklerini hatırlatan Gezen, mahkeme sürecinde kimsenin meseleyle ilgilenmediğinden yakındı.
 
HABERİ YAPAN MUHABİRE DE CEZA VERİLMİŞTİ
 
Yaşananlara ilişkin görüntüyü ortaya çıkartarak yayınlayan DİHA muhabiri Nedim Türfent'e ise yaptığı haberlerden dolayı tutuklandığı davada "Örgüt üyeliği" iddiasıyla 8 yıl 9 ceza verilmişti. (MA) 

Öne Çıkanlar