Tutuklulardan mahkemelere çıkmama kararı

Tutuklulardan mahkemelere çıkmama kararı
Açlık grevinde olan tutuklular 7 maddelik bir deklerasyon yayınlayarak yaşanabilecek ölümlerden 'AKP MHP hükümeti sorumludur' dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevini sürdüren tutuklular, 7 maddelik bir deklerasyon açıkladı. Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) geçtiği haber göre, tutuklular adına açıklama yapan Deniz Kaya, eylemlerin amacını hatırlatarak, halkların Newroz'u kutlandı. 

'MAHKEMELERE ÇIKMAMA KARARI ALDIK'

Açlık grevini kararlı bir şekilde sürdüreceklerinin belirtildiği açıklamada, "Geldiğimiz aşamada AKP- MHP hükümetinin kendi koyduğu yasaları çiğneyen ve hiçbir hukuk normuna sığmayan uygulamalarla önderliğimizi tecrit altında tutmalarının hiçbir meşruluğu kalmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin adalet ve hukuk anlayışı AKP MHP  iktidarı şahsında sarsılmış ve bağımsızlığını yitirmiştir. Bu sebeple böylesi bir direniş içerisinde olan bizler AKP-MHP mahkemelerini boykot ederek çıkmama kararı aldığımızı bildirmek istiyoruz. Eylem süreci içerisinde hiçbir mahkeme kaygımızın olmadığını dışarı çıksak dahi eylemimizi sürdürdüğümüz bilinmektedir. Bu bağlamda mahkemelere çıkmayacağız, zor kullanılıp götürülürsek dahi savunma vermeyeceğimiz bilinmelidir. Bedeli ne olursa olsun içinde bulunduğumuz açlık grevi direnişini devam ettireceğiz" denildi. 

Eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını belirten tutuklular taleplerini şöyle sıraladı:
 
" 1- Öcalan'ın mevcut yasalar çerçevesinde ailesi ve vasisiyle düzenli olarak görüşmesi meşru bir haktır ve bu hakkın engellenmemesi.
 
2 - Öcalan'ın avukatlarıyla düzenli görüşmelerini yapması ve kesintiye uğratılmaması.
 
3 - Öcalan'ın mevcut yasalar çerçevesinde ailesiyle telefonla görüşme hakkını kullanması, her yere mektup faks vb. göndermesinin veya almasının engellenmemesi ve bu temel hakların kesintiye uğratılmaması 
 
4 - Öcalan'ın radyo ve TV hakkının kesinlikle engellenmemesi ve günlük olarak istediği tüm gazete dergi, kitap vb. istemlerinin karşılanması. 
 
5 - Öcalan'ın yanında bulunan arkadaşlarla düzenli görüşmesinin sağlanması ve bu yasal hakların engellenmemesi.
 
6 - Öcalan'ın sağlıklı yaşam koşullarının oluşturulması için bağımsız heyetlerce düzenli olarak tedavi koşullarının sağlanması
 
7 - Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümünde ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesinde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın aktif rol alabilmesi için engellerin kaldırılması, özgür yaşam ve çalışma koşullarının sağlanılması."

'YAŞANACAKLARDAN AKP-MHP HÜKÜMETİ SORUMLUDUR'

Bu  taleplerin hepsinin evrensel hukuk normunda yeri olduğu ve yaşamsallaşmasının önünde hiçbir engel bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, "Ancak verili hükümet bu konuda engel olmaktan çıkarsa gözlemciler huzurunda yukarıda belirttiğimiz maddeleri hayata geçireceğine ve sürekliliğini sağlayacağına dair adım artarsa bizlerde arabulucu ve gözlemciler huzurunda kamuoyunda süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemimizi sonlandırdığımızı bildiririz. Aksi taktirde PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit devam ettikçe direnişlerimiz de devam edecektir. Olası bir şahadet  durumunda AKP MHP hükümeti yaşananlardan sorumludur" ifadelerine yer verildi.  

Öne Çıkanlar