'Erdoğan, İYİ Parti'nin ittifaktan ayrılmasını, CHP ile HDP’nin bir arada kalmasını amaçlıyor'

'Erdoğan, İYİ Parti'nin ittifaktan ayrılmasını, CHP ile HDP’nin bir arada kalmasını amaçlıyor'
Hürriyet gazetesi yazarı Selvi, Erdoğan'ın yeni parti kurma hazırlığında olan ve kurucusu olduğu AKP'den istifa eden Ali Babacan'la bir görüşme planladığını iddia etti.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, 'Barış Pınarı harekâtı' nedeniyle geri planda kalan siyasette önümüzdeki günlerde gündemi belirleyecek gelişmelerin olacağını belirtti. Selvi, "Cumhurbşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İYİ Parti’nin millet ittifakından ayrılmasını, CHP ile HDP’nin bir arada kalmasını amaçladığını" belirtti. 

Hürriyet gazetesi yazarı Selvi, ayrıca Kılıçdaroğlu'nun da HDP'yi kaybetmemeye çalıştığını diğer yandan da İYİ Parti ve Saadet Partisi ile bağları güçlü tutmaya özen gösterdiğini yazdı.

Selvi'nin, "Barış Pınarı'na rağemen siyaset hareketli" başlığıyla yayımlanan yazısının bir bölümü şöyle: 

2023’e giderken ittifaklar üzerinden Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında müthiş bir satranç oynanıyor. Kılıçdaroğlu, millet ittifakını bir arada tutmaya çalışıyor. İkinci adım olarak millet ittifakını Ali Babacan ve Abdullah Gül partisi ve Davutoğlu ile genişletmeyi amaçlıyor. İki lider arasında ittifaklar konusunda kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. Erdoğan, öncelikle millet ittifakını parçalamayı hedefliyor. Erdoğan, "Adı millet ittifakı ama milletten nasibini alamamış ittifakın zayıflaması, parçalanması çok çok önemli" demişti. Erdoğan, İYİ Parti’nin millet ittifakından ayrılmasını, CHP ile HDP’nin bir arada kalmasını amaçlıyor. 

Kılıçdaroğlu ise bir yandan Barış Pınarı harekâtına destek verdiği için CHP’yi eleştiren HDP’yi kaybetmemeye çalışıyor, diğer yandan da İYİ Parti ve Saadet Partisi ile bağları güçlü tutmaya özen gösteriyor. İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu’nun CHP’yi yönelik eleştirilerinin arttığı bir dönemde, "İttifak dağılıyor mu" sorusu gündeme gelmişti. Kılıçdaroğlu ile Akşener bir görüşme yaparak ilişkileri tamir ettiler. Ama ileride ne olur bilinmez. Çünkü İYİ Parti’de bir kanat, kabinede yer almayı savunuyor. Ayrıca İYİ Parti, Barış Pınarı harekâtı ile yükselen milliyetçi dalgayı dikkate alarak HDP yükünü taşımakta zorlanıyor.

Öne Çıkanlar