Kobanê Davası’nın karar duruşması 17 Nisan’da: Selahattin Demirtaş duruşmaya katılmayacak

Kobanê Davası’nın karar duruşması 17 Nisan’da: Selahattin Demirtaş duruşmaya katılmayacak
DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davası'nın karar duruşması için çağrı yaptı. Duruşmaya Selahattin Demirtaş'ın katılmayacağı öğrenildi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davasının karar duruşması 17 Nisan'da karara bağlanacak.

Duruşma Sincan 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülecek. Duruşmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan’ın yanı sıra DEM Parti MYK üyeleri de katılacak. Duruşmanın ardından Sincan Adliyesi önünde açıklama yapılacak. Selahattin Demirtaş ise duruşmaya katılmayacağı öğrenilirken, diğer tutuklu yargılanan siyasetçilerin de duruşmaya katılmayacağı belirtiliyor.

'DOSYA SİYASİ SAİKLERLE HAZIRLANDI'

DEM Parti Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl duruşma öncesi Artı Gerçek’e konuştu. Savunma avukatları olarak karar duruşmasında mahkeme salonunda hazır olacaklarını belirten Özbingöl, nihai kararın 17 Nisan’da açıklanmasını beklediklerini belirtti. Siyasetçilerin son duruşmada son sözlerinin alındığını belirten Özbingöl, şöyle konuştu:

“Kobanê Davası’nın kamuoyunda ciddi bir hassasiyet oluşturduğunu biliyoruz. HDP Eş Genel Başkanları, MYK üyeleri ve Meclis’te siyaset yapan Kürt siyasetçilerinin içerisinde bulunduğu 108 kişinin yargılandığı bir dava ve 2014-2015 sürecinin rövanşı gibi, çünkü 2016 yılında eş genel başkanlarımızın ve siyasetçilerin tutuklanması ile startının verilmiş olması. Bu dosyanın kamuoyu vicdanını etkileyen en önemli olan kısmı hukuki değil, siyasi saiklerle hazırlanan bir dosya olmasıdır.”

Türk Ceza Yargılama Sistemi'nin bütün ilke ve kurallarının ihlal edilerek Kobane Davası’na yönelik yeni bir hukuk yaratıldığını söyleyen Özbingöl, hukukçulardan çok siyasetçilerin söz kurmuş olduğunu söyledi. Özbingöl, “Bahçeli’den Erdoğan'a kadar dönemin bakanları ve yöneticileri eliyle bu dosya siyaset meydanlarında bu konu çok işlendi. Bu da Kobane Kumpas Davası’nın hukuki değil, siyasi olduğunu gözler önüne seriyor" açıklamasında bulundu.

'IŞİD, DOSYANIN HİÇBİR SATIRINDA YER ALMADI'

Kobanê Davası’Davasında iddianamede ve mütalaada halk tepkilerinin yer almadığını belirten Özbingöl, dosyada IŞİD’in dosyanın hiçbir satırında yer almadığına dikkat çekti. Özbingöl, “MYK’mızın genel merkez üzerinden yayınladığı bir tweet ürünlerinden suç oluşturulmaya çalışıldı ve 8 yıllık bir yargılama ile devam ediyor. Yargılama sistemimizin uzun tutukluluk sınırlarını zorlayan Demirtaş ve Yüksekdağ kararlarıyla hukuksuzluğu ve siyasi saiklerin varlığı ortaya çıkan bu yargılama mekaniğinde tutuksuz yargılamalar bile gerçekleşmemiş oldu” dedi.

“Biz hukukun ihlal edildiğini biliyoruz ancak hukuka geri dönülebileceğini de biliyoruz” diyen Özbingöl, “Adalet talebi beklentimiz bu yönde. Biz bu temelde bir karar çıkmasını ümit ediyoruz. Çabamızda bu yönde” dedi. Dayanışmanın önemine dikkat çeken Özbingöl, şöyle konuştu:

“İlk günkü adalet mücadelemiz son güne kadar devam edecek. Demokratik kuruluşlara da bir çağrı yapıldı. Bir siyasi mücadelenin yargılandığı bir davadan bahsediyoruz. Siyasi temsiliyeti olanlar da orada olacaklar. Demokratik siyasete anlam biçen, değer veren ve demokratik dayanışmayı esas alan bütün kişileri ve kurumları orada görmek bizi güçlü kılacaktır.”

Öne Çıkanlar